Fytotherapie

07-07-2023

Wist je dat er krachtige planten bestaan die je kan inzetten voor het behoud of het bekomen van een goede gezondheid?

Fitter, rustiger, energieker, gebalanceerd, gezonder, het kan allemaal met planten. Maar een goede achtergrondkennis is essentieel om planten en kruiden therapeutisch in te zetten. 

The natural healing force within each one of us is the greatest force of getting well. Our food should be our medicine. Our medicine should be our food.
Hippocrates

Van planten kunnen verschillende delen ingezet worden in de fytotherapie. Zo zal van het ene kruid vooral de bloem bruikbaar zijn, van een andere plant is eerder de wortel interessant, terwijl bij andere planten de bes, de knop, de zaden, de schors,... over een heilzame werking beschikken.

Hoe kan je kruiden inzetten?

Infuus (waterig aftreksel, kruidenthee): Gedroogde of verse, gekneusde kruiden worden overgoten met kokend water. Men laat de kruiden trekken gedurende 5 à 10 minuten (afgedekt bij kruiden met essentiële oliën) en zeeft ze vervolgens. 

Afkooksel (decoct): wordt gemaakt van stevige plantendelen zoals wortels, bast of (gedroogde) bessen. Je laat de kruiden samen met het water zachtjes koken gedurende 8 à 10 minuten. Vervolgens zeef het mengsel.

Tinctuur (hydro-alcoholische oplossing): Dit zijn vrij sterk geconcentreerde en veel gebruikte kruidenaftreksels. De alcohol in een tinctuur zorgt ervoor dat de werkzame bestanddelen goed worden geëxtraheerd en fungeert eveneens als een conserveermiddel. Ze zijn nauwkeurig te doseren via een druppelteller.

Glycerine-maceraat: worden vooral gebruikt voor knoppen en jonge scheuten. De extractie gebeurt via een mengsel van glycerine en alcohol omdat hierin de jonge weefsels het best oplossen.

Droogextract (gestandaardiseerde capsules of tabletten): Opgeloste werkzame bestanddelen in water en/of alcohol die ingedampt wordt tot een droge massa. 

Kruidensiroop - Kruidenhoning: Dit zijn aftreksels van kruiden in een dermate hoeveelheid (riet)suikersiroop of honing. Ze worden vaak gemaakt voor de luchtwegen en ze kunnen minder lekkere kruiden smakelijker maken.

Etherische olie (essentiële olie): Dit zijn sterk geconcentreerde, vette of olieachtige bestanddelen van planten die meestal via stoomdestillatie worden gewonnen. Etherische olie kan men op verschillende manieren aanwenden: verstuiven in de lucht, in bad (opgelost in een emulgator, room of melk), in een draagolie of massageolie, in zalf...

Hydrolaat (bloesemwater): bevat wateroplosbare geurige microdeeltjes van essentiële oliën, verkregen door stoomdestillatie. Hydrolaten zijn niet-irriterend, hebben ontsmettende, reinigende en zuiverende eigenschappen. 

Kruidenzalf - Kruidencrème: Een zalf trekt niet in de huid en is bedoeld om een beschermende laag op de huid aan te leggen en/of het genezingsproces eronder te bespoedigen. Een crème is lichter, zachter en koeler dan een zalf, dringt in de huid en heeft eerder een voedende en genezende functie.

Smudgen : Zuiveren door rook, vaak met witte salie en palo santo om een ruimte te zuiveren.

Voorbeelden van helende kruiden en planten en hun werking

Er zijn wereldwijd ontzettend veel kruiden en planten te vinden, dus ik kan ze in dit artikel niet allemaal noemen. Toch wil ik er wel een aantal opsommen om je een idee te geven (voornamelijk bekende of momenteel populaire):

Brandnetel: werkt aardend en reinigend, helpt bij huidproblemen (acne)

Eucalyptus: schimmeldodend, antibacterieel & -viraal, voor de luchtwegen

Gember: ontstekingsremmend, koortswerend, verzacht keelpijn, bij misselijkheid

Ginseng: ontspanning van zenuwstelsel, verlaagt cholesterol, verhoogt energie

Kamille: maag- en darmklachten, verkoudheid, huidklachten, ter ontspanning

Kaneel: verwarmt je lichaam, verlicht reuma, helpt bloedsuikerspiegel reguleren

Knoflook: bij slijmvorming, keelpijn, remt bacteriegroei, tegen hart- & vaatziekten

Kurkuma: antioxidant, ontstekingsremmend, zenuwstelsel & immuunsysteem

Lavendel: ontspannend, angst remmend, ontsmettend, hoofdpijn/migraine

Maca: helpt bij acne, libido verhogend en verbetering van vruchtbaarheid

Mariadistel: beschermt lever, hart, longen, nieren, alvleesklier & hersenen

Oregano: antibacterieel, tegen keelpijn & huidontstekingen, goed voor je hart

Peterselie: bloed, bloedvaten en bloedarmoede, ontstekingsremmend, vocht afdrijvend

Tijm: slijmoplossend (luchtwegen), bacteriedodend, hoofdpijn, maagklachten

Valeriaan: kalmerende werking, helpt tegen slapeloosheid & bij nervositeit

Alchemische Spagyrische fytotherapie 

Een bijzondere variant in de fytotherapie is de alchemische spagyriek.

Spagyriek verwijst naar het productieproces dat gekenmerkt wordt door het 'scheiden', 'zuiveren' en 'samenvoegen' van de bestanddelen van medicinale planten, waardoor een krachtige essence ontstaat.

De spagyrische maceraten en tincturen werken niet enkel op de symptomen maar zullen het lichaam terug in balans brengen. In de spagyriek gaat men er namelijk van uit dat een "ziekte" een uiting is van blokkades in de energiestroom van het lichaam.

De behandeling zal zich eerder richten op het overstijgen van een klacht dan op het bestrijden van een klacht. Spagyriek biedt een holistische benadering voor het welzijn van de mens. Zij richt zich zowel op het lichaam (fysieke aspect) als de ziel (emotionele aspect) en de geest (mentaal-spirituele aspect). Spagyrische middelen bevatten alle voordelen van de fytotherapie (kruidengeneeskunde), homeopathie, aromatherapie en mineralen-therapie tezamen.

De werking van spagyriek is ook sterk energetisch, veel sterker en krachtiger dan die van de klassieke plantkunde of fytotherapie. 

Ikzelf werk heel graag met de alchemische spagyrische kruidenpreparaten van de firma Herboplanet en heb al heel veel uitstekende resultaten gezien.

Kruiden en hun succes

Ik merk op dat de kracht van kruiden weer herontdekt wordt. Een geweldige ontwikkeling! Want ik geloof dat de natuur ons veel beter kan helpen dan chemische middeltjes. Maar ga niet zomaar lukraak wat proberen want kruiden zijn niet altijd ongevaarlijk. Sommige kruiden zijn bijvoorbeeld niet verstandig bij een hoge bloeddruk. Ook voorzichtig zijn bij zwangerschap, jonge kinderen, ouderen of mensen met een bepaalde aandoening. Gebruik niet ineens van alles door elkaar en stop nooit zomaar met medicatie.

Zorg dat je een kruidenpreparaat neemt dat biodynamisch en zuiver is en met respect voor de natuur geteeld. Ook een juiste dosering en een goede opneembaarheid zijn heel belangrijk.

Naast kruiden spelen natuurlijk ook andere aspecten mee ter verbetering van je gezondheid, zoals gezonde natuurlijke voeding, beweging, stressreductie, je mentaal emotioneel welbevinden,... 

Voor een professioneel advies op maat kan je steeds bij me terecht.

Hartelijke groet,

Catherine